Benny Schumann historie med billeder

Benny Schumann er født den 23. maj 1945 i Gøteborg, Sverige. Ved dåben fik han navnet Carmelo José Bienvenido Schumann. Det spanskklingende navn skyldes, at hans mor Paulina var spansk, datter af den verdensberømte klovn Charlie Rivel. Til dagligt er han dog aldrig blevet kaldt andet end Benny eller Benni.

Sin cirkusdebut fik han i 1950 i Cirkus Schumann. Fra 1951 var han hvert år med i matinéforestillinger i Cirkus Schumann med forskellige numre, bl.a. som 9-årig cowboy på to ponyer i fuld galop og som klovn i håndstand på sin morfars arm. Cirkus Schumann startede den gang sæsonen i Cirkusbygningen i Lorensberg i Göteborg og spillede derefter Cirkusbygningen på Djurgården i Stockholm. I maj måned startede sæsonen i Cirkusbygningen i København. Efter København sluttede man med gæstespil i Odense, Århus og Aalborg. Om vinteren var familien Schumann engageret til at optræde andre steder i Europa., bl.a. Bertram Mills Circus i London.

I 1957 kunne man opleve Benny Schumann på line i Cirkusbygningen. Det var hans tante Adèle Orlando, der som ung havde været en berømt linedanserinde, som lærte Benny at optræde på line.

I 1958 optrådte Benny på line sammen med sin mor og senere sin lillebror Jacques som en fast del af Cirkus Schumanns program, dvs. også i aftenforestillingerne. Året efter blev han en fast bestanddel af Cirkus Schumanns verdensberømte hestenumre. Det var Bennys far Albert Schumann, der lærte ham, hvordan man dresserer og optræder med cirkusheste. Albert Schumann var en helt genial hestedressør – mange regner ham for den allerstørste og med evner som det, man i dag kalder »hestehvisker«.

I 1961 optrådte Benny for første gang med sine hestenumre i Bertram Mills Circus i London. Besøgende blev gentaget hvert år i december og januar indtil 1966, hvor Bertram Mills stoppede.

Allerede efter sæson 1957 var Stockholms cirkusbygningen på Djurgården blevet omdannet til et tv-studie. Det betød, at det var slut med cirkus i bygningen. Til og med 1964 optrådte Cirkus Schumann så i et telt på Nöjesfelts-pladsen. Det sluttede, da det efter sæson 1965 blev besluttet, at pladsen skulle bruges som parkeringsplads for forlystelsesparken Gröna Lund. Dermed ophørte Cirkus Schumanns besøg i Stockholm.

I 1965 havde Cirkus Schumann engageret den verdenskendte tallerkenjonglør Eric Brenn. Benny havde længe været interesseret i jonglering, og da Tante Adéle fortalte Benny, at det var et nummer som hun synes ville passe rigtig godt til Benny, gik han straks i gang med at øve på sit eget tallerkenjonglørnummer, som første gang blev vist på Cirkus Schumann premieren i 1967.Efter sæsonafslutningen forlod Benny Cirkus Schumann for derefter de næste 10 år under navnet Ric Benny at turnere med dette nummer i Europa, USA, Canada og Afrika.

I 1969 var det slut med at spille cirkus i Göteborg, fordi Lorensberg-bygningen skulle rives ned. Samtidig var der stor usikkerhed om fremtiden for Cirkusbygningen i København. Den var nogle år før blev købt af stormagasinet Anva, som ville rive den ned og bruge den til andre formål.

Det betød, at brødrene Albert og Max Schumann besluttede at lukke Cirkus Schumann. De tjente stadig penge, men sæsonen var forkortet efter at det ikke længere var muligt at spille i Stockholm og Göteborg. Ikke mindst på Alberts initiativ besluttede brødrene at lukke, medens legen var god. Med lukningen af det berømte Cirkus Schumann sluttede en epoke i cirkushistorien.

I 1977 optrådte Benny i et show på Søpavillonen i København sammen med sin morfar Charlie Rivel og mor Paulina. De tre rejste senere sammen på forskellige turneer i Danmark, Sverige, Tyskland, Østrig og Schweiz.

I 1980 begyndte Benny og hans hustru Marianne at turnere i Danmark med den børnevenlige forestilling »Cirkus Klovn«. Flere gange var parrets to døtre Julia og Patricia med i forestillingen.

I 1982 tog Benny på teltturne som tallerkenjonglør med Cirkus Max Schumann. Dette cirkus var grundlagt i 1979 af Bennys onkel Max og hans familie. Bennys far Albert Schumann var ikke involveret i Max’ cirkus, som lukkede med udgangen af sæson 1982.

I 1984 havde Benny har premiere på sin soloforestilling »Hej Clown!«, hvor han optræder både som jonglør, bugtaler, linedanser, tryllekunstner, klovn og med egen komponeret musik og tekster. Med denne forestilling blev han en af Danmarks mest benyttede artister med ca. 150 årlige forestillinger. »Hej Clown!« er stadig en af de mest efterspurgte cirkusartist- og klovneforestilling i Danmark. Den spiller til små og store arrangementer både inden- og udendørs og er set af langt over en million publikummer.

I 1991 udgav forlaget Klematis Bennys bog »Din og Min Cirkus«. Den er for længst udsolgt, men kan findes på de fleste biblioteker.

Siden 1993 har Benny ud over med sit soloshow optrådt med Benny Schumanns Mini Cirkus. Her har man blandt andet mødt ponyerne Laban, Shadow og Lille Musti, samt en række internationale gæsteartister. Blandt de senere års gæsteartister kan nævnes søløvedressørerne Steven Pedersen og John Burke, hundetrænerne Wolfgang Lauenburger og Patrick Harrison samt komikeren Florin med hunden Cato.

I 1996 startede Benny i samarbejde med Dyrehavsbakken Den Internationale Klovnefestival, efter 16 år på Bakken holdes den nu  forskellige steder i DK.
I 2005 modtog Benny Bakkens Oscar.
I 2010 blev Benny Æresmedlem & modtager af Dansk Artist Forbund hæderslegat.
I 2012 havde Schumann heste & pony show med Laura og Luis Schumann-Torres andalusiske heste og Benny`s  ponyer sin første opvisning.
I 2013 køber Benny en ung andalusisk hingst med navnet Encanto på et stutteri nær Barcelona og får den transpoteret til Hørsholm, hvor den  bliver trænet i skoleridning og frihedsdressur af Benny, premier på et hesteshow er planlagt
til foråret 2015.
I 2014.modtager Benny i Københavns Cirkusbygning et æresdiplom for sin insats for cirkuskulturen, af Akademien för Cirkuskonstens bevarende i Sverige.